Informatie voor huisartsen

Dit onderzoek vindt plaats in Noord-Nederland. Huisartsen zijn onder andere geworven via het Academisch Huisarts Ontwikkel Netwerk (AHON). Dit netwerk van huisartsen is gekoppeld aan de afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde van het UMCG. Gebaseerd op informatie uit de AHON database, ziet een huisarts met een normpraktijk ongeveer 12 kinderen met gastro-intestinale symptomen per jaar.

Relevantie
Buikpijn is één van de clustersymptomen van functionele somatische symptomen. In de Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde van 2018 staat dat één van de 10 belangrijkste onderzoeksvragen is om psychosociale interventies te onderzoeken, in de behandeling van patiënten met functioneel somatische symptomen in de eerste lijn. Ons onderzoeksdoel past bij deze onderzoeksvraag.

Dit onderzoek kan ook van belang zijn voor de Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)-richtlijn ′buikpijn bij kinderen′ en de richtlijn ′functionele buikpijn′ van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NvK). De NHG-richtlijn beveelt geen hypnotherapie aan, omdat er nog geen bewijs voor is in de eerste lijn. Dit onderzoek kan daar verandering in brengen als er wel bewijs voor wordt gevonden. U, als huisarts, zou kunnen bijdragen aan het wel of niet vinden van bewijs voor hypnotherapie in de eerste lijn bij deze doelgroep. De NvK raadt hypnotherapie wel aan bij kinderen waar voorlichting niet voldoende was.

Hypnotherapie als thuisbehandeling is al succesvol geïmplementeerd in tweede- en derdelijnszorg in Nederland. Een groot onderzoek liet zien dat de oefeningen goed te begrijpen waren, en gemakkelijk in gebruik. De kinderen luisterden gemiddeld 5,7 keer per week tijdens de interventieperiode van 3 maanden. Slechts 4% had motivatieproblemen en stopten met de behandeling. Als de interventie ook in de huisartsenzorg effectief blijkt, zou implementatie op landelijk niveau gefaciliteerd kunnen worden door uitgebreide samenwerking tussen huisartsen, kinderartsen, hypnotherapeuten, Zorginstituut Nederland, zorgverzekeraars en patiënten. Dit onderzoek zal inzicht geven in de effecten van hypnotherapie als thuisbehandeling in de huisartsenzorg en dus in kinderen met recente symptomen. Het zou beide richtlijnen kunnen veranderen en de zorg voor deze kinderen verbeteren.

Resultaten van het onderzoek

De aanmeldperiode is afgelopen. Er kunnen geen nieuwe huisartsen of kinderen meer meedoen aan het onderzoek. We verzamelen data tot en met september 2024. Daarna zullen we alle data analyseren, en we verwachten begin 2025 onze resultaten te publiceren.

Bent u benieuwd naar de resultaten van dit onderzoek? Laat uw contactgegevens achter, en we zullen u toevoegen aan de nieuwsbrieven.